Επίσκεψη στο νέο μουσείο της Ακρόπολης
   
    Πριν από ένα μήνα το Γυμνάσιο Μελιγαλά και συγκεκριμένα η Β΄τάξη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών, πραγματοποίησε μια εκδρομή με προορισμό το νέο μουσείο της Ακρόπολης.
    Φτάνοντας στο μουσείο βλέπει κανείς ένα μοντέρνο και υπερσύγχρονο κτήριο, στο οποίο κυριαρχεί το γυαλί και το μέταλλο. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα, στο οποίο στεγάζονται τα ευρήματα της Ακρόπολης. Η είσοδος του είναι μεγαλοπρεπής και στο γυάλινο δάπεδό της έχεις τη δυνατότητα να δεις έναν αρχαίο αττικό οικισμό.
    Μπαίνοντας στο μουσείο είδαμε μια αίθουσα, όπου υπήρχαν μοναδικά αγάλματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της θεάς Αθηνάς. Επίσης, εκτίθενται αγγεία διαφόρων τύπων και διάφορες ανάγλυφες στήλες. Στο επόμενο επίπεδο και σε ξεχωριστή θέση βρίσκονται οι Καρυάτιδες, γυναικείες μορφές οι οποίες στήριζαν με το κεφάλι τους μέρος του ναού του Ερεχθείου. Πρόκειται για έξι όμορφες κόρες από τις οποίες η μία βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο. Αυτές πλαισιώνονται από διάφορα αγάλματα και άλλα εκθέματα.
    Ο τρίτος και τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα, δηλαδή στο ναό της θεάς Αθηνάς. Εκεί είδαμε τμήματα από τις μετόπες, όπου απεικονίζονται σκηνές από την Τιτανομαχία και την Αμαζονομαχία. Επίσης εκτίθενται τμήματα των αετωμάτων και της ζωφόρου του Παρθενώνα. Τα τμήματα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο είναι κατασκευασμένα από διαφορετικό υλικό ,ώστε ο επισκέπτης να ξεχωρίζει τα πρωτότυπα από τα αντίγραφα. Ο όροφος αυτός έχει ολόγυρα τζαμαρία που σου επιτρέπει να θεάσαι συνεχώς την Ακρόπολη.
    Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε από την ξενάγηση στο μουσείο και κατανοήσαμε τη μεγάλη αξία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ήρθαμε σε επαφή με το παρελθόν μας και καταλάβαμε ότι οι πρόγονοί μας ήταν εξαιρετικοί δημιουργοί.     Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης, γιατί θα αντιληφθεί και θα εμπεδώσει τον όρο απλότητα, αρμονία και ελληνικός πολιτισμός.

Καστανάς Γιάννης
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Καλαμάτας

    Τη φετινή χρονιά το σχολείο μας επισκέφτηκε και το Αρχαιολογικό μουσείο Καλαμάτας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεναγήθηκαν σ’αυτό.
    Η διάταξη του μουσείου αποτυπώνει τη γεωγραφία του νομού. Στόχος της επιλογής του συγκεκριμένου τρόπου έκθεσης είναι η κατανόηση της "αδιάλειπτης συνέχειας" της ιστορίας μιας περιοχής. Επιλέχθησαν κατά κύριο λόγο εκθέματα που αφορούσαν στη μυκηναϊκή περίοδο, εφόσον ο νομός αποτέλεσε ένα από τα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Μιλήσαμε για τους περίφημους θολωτούς τάφους και θαυμάσαμε τα εκθέματά τους, που αποτελούνταν από αγγεία προσφορών, μετάλλινα εργαλεία και όπλα, κοσμήματα από ορυκτές πέτρες ή πολύτιμα μέταλλα, σφραγιστικά δακτυλίδια, σφραγιδόλιθους. Μιλήσαμε για τα ταφικά έθιμα, έτσι όπως αποτυπώνονταν από τα ταφικά αντικείμενα και προσπαθήσαμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για την κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής. Δύο παρατηρήσεις προκάλεσαν εντύπωση: η ηθελημένη θραύση όπλων, που ταυτίζεται πιθανότατα με κάποια τελετή μετάβασης, και η ύπαρξη κοσμημάτων κατασκευασμένων από υπερβολικά λεπτό φύλλο χρυσού, που σημαίνει την εκ προοιμίου κατασκευή τους για ταφική χρήση.
    Συμπληρωματικά, ύστερα από μια σύντομη επισκόπηση των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, μιλήσαμε για τη Θουρία και την αρχαία Μεσσήνη. Εστιάσαμε στις επιγραφές, αναγνωρίζοντας λέξεις που επιβιώνουν στο χρόνο και μεταφράζοντας τα κείμενα. Το ταξίδι στο χρόνο ολοκληρώθηκε μελετώντας τα ψηφιδωτά από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή περίοδο, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που αφορούσαν στην κοινή εικονογραφία των παραστάσεων: παρά την αλλαγή των ηθών μετά την επικράτηση του χριστιανισμού, η κλασσική αρχαιότητα συνεχίζει να εμπνέει ένα, ως επί το πλείστον, εκλεπτυσμένο κοινό, αποτελώντας το μέτρο σύγκρισης του καλού γούστου και της πνευματικής καλλιέργειας.

επιστροφή